Πόσο σημαντικό είναι το PH του εδάφους για μια καλλιέργεια;

2022-01-03
Πηγή εικόνας: novagreen.gr
Πηγή εικόνας: novagreen.gr

To ph είναι η ενεργός οξύτητα του εδάφους, δηλαδή η συγκέντρωση ιόντων υδρογόνων σε ένα υδατικό διάλυμα. Πολλές ασθένειες των φυτών προκαλούνται από υψηλές τιμές ph εδάφους. Για αυτό είναι αναγκαία η μελέτη του εδάφους πριν από κάθε νέα καλλιέργεια.

Τα κυριότερα συστατικά που πρέπει να επικρατούν στο έδαφος είναι: ασβέστιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, σίδηρος, μαγγάνιο, φώσφορος, κάλιο, βόριο, άζωτο, θείο, χαλκός και μολυβδαίνιο. Κάποια από αυτά μπορούν να αντικατασταθούν από τον ίδιο τον παραγωγό μέσω λιπασμάτων.

Ποια είναι η σωστή μέτρηση του ph; Παρακάτω αναγράφονται τα ποσοστά που καθορίζουν πόσο όξινο είναι το καλλιεργήσιμο έδαφος.

  • Ph < 5.4  όξινο έδαφος
  • Ph 5.5 - 5.9  μετρίως όξινο έδαφος
  • Ph 6.0 - 6.9 ελαφρώς όξινο έδαφος
  • Ph 7.1 - 8 αλκαλικό έδαφος και ιδανικό για καλλιέργεια.

Να σημειωθεί ότι κάθε καλλιέργεια απαιτεί διαφορετικά επίπεδα οξύτητας εδάφους. Είναι προτιμότερο να υπάρχει πάντοτε επικοινωνία με το γεωπόνο για τη σωστή καλλιέργεια του φυτού.


Πηγές άρθρου:

https://www.kalliergo.gr/edafos-xoma/ph-edafos-plirofories/




Eπιμέλεια κειμένου: Αθανασία Σκόνδρα

(athanasiaskondra@icloud.com)


Διαβάστε επίσης...

Copyrights 2022 
Farmer Skondras - Φρέσκα ελληνικά προϊόντα 2022 
Facebook: Farmer Skondras 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε