![](https://f5401ba894.cbaul-cdnwnd.com/547774f5beaded746752dcb1ea376ec0/200000041-6eea26eea4/pH-%CE%95%CE%B4%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%82.jpg?ph=f5401ba894)
Τί δε γνωρίζουμε για την πατάτα;
![](https://f5401ba894.cbaul-cdnwnd.com/547774f5beaded746752dcb1ea376ec0/200000018-1bbb21bbb4/IMG_20200509_190306.jpg?ph=f5401ba894)
H πατάτα είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό σε κάθε γεύμα και ένα δημοφιλές φυτό στην σημερινή εποχή. Η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καλλιεργήθηκε η πατάτα ήταν στην Αργολίδα, στην πόλη Τίρυνθα. Πλέον πολλές περιοχές της Ελλάδας καλλιεργούν το - πλούσιο σε άμυλο - γεώμηλο. Παρακάτω αναφέρονται πέντε πληροφορίες που ίσως δε γνώριζες για την πατάτα.
1. Μην αποθηκεύετε την πατάτα ΠΟΤΕ σε ψυγείο, διότι αλλοιώνεται η γεύση και η υφή της. Aποθηκεύουμε την πατάτα σε σκοτεινούς χώρους (κυρίως αποθήκες) με θερμοκρασία 6-10 βαθμούς κελσίου. Είναι προτιμότερο να την τοποθετούμε σε τελάρα/καφάσια. Έτσι θα διατηρηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
2. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις περιοχές που φημίζονται για την ιδιαίτερη πατάτα τους: o νομός Λασιθίου, το Νευροκόπι και η Νάξος. Ενώ οι τρεις χώρες με την μεγαλύτερη πατατοπαραγωγή είναι οι: Γερμανία, Ρωσία και Πολωνία.
3. Ανήκει στα λαχανικά που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για να αναπτυχθεί.
4. Το 80% της πατάτας είναι νερό, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι θρεπτικά συστατικά.
5. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος που έφερε την πατάτα από την Νότια Αμερική στην Ελλάδα, ήταν ο Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός, Ιωάννης Καποδίστριας. Έτσι, οι Ευρωπαίοι αγρότες ξεκίνησαν να την παράγουν και να ελαττώνουν την καλλιέργεια σιτηρών.
Πηγές άρθρου:
https://www.mistikakipou.gr/patata-kalliergeia/
https://www.sansimera.gr/articles/117
Επιμέλεια άρθρου: Αθανασία Σκόνδρα
(athanasiaskondra@outlook.com.gr)
Διαβάστε επίσης...