Τί δε γνωρίζουμε για την πατάτα;

2021-04-21


 H πατάτα είναι ένα αγαπημένο συνοδευτικό σε κάθε γεύμα και ένα δημοφιλές φυτό στην σημερινή εποχή. Η πρώτη περιοχή της Ελλάδας που καλλιεργήθηκε η πατάτα ήταν στην Αργολίδα, στην πόλη Τίρυνθα. Πλέον πολλές περιοχές της Ελλάδας καλλιεργούν το - πλούσιο σε άμυλο - γεώμηλο. Παρακάτω αναφέρονται πέντε πληροφορίες που ίσως δε γνώριζες για την πατάτα.


1. Μην αποθηκεύετε την πατάτα ΠΟΤΕ σε ψυγείο, διότι αλλοιώνεται η γεύση και η υφή της. Aποθηκεύουμε την πατάτα σε σκοτεινούς χώρους (κυρίως αποθήκες) με θερμοκρασία 6-10 βαθμούς κελσίου. Είναι προτιμότερο να την τοποθετούμε σε τελάρα/καφάσια. Έτσι θα διατηρηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

2. Στην Ελλάδα υπάρχουν τρεις περιοχές που φημίζονται για την ιδιαίτερη πατάτα τους: o νομός Λασιθίου, το Νευροκόπι και η Νάξος. Ενώ οι τρεις χώρες με την μεγαλύτερη πατατοπαραγωγή είναι οι: Γερμανία, Ρωσία και Πολωνία.

3. Ανήκει στα λαχανικά που χρειάζονται μεγάλη ποσότητα νερού για να αναπτυχθεί.

4. Το 80% της πατάτας είναι νερό, ενώ το υπόλοιπο 20% είναι θρεπτικά συστατικά.

5. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος που έφερε την πατάτα από την Νότια Αμερική στην Ελλάδα, ήταν ο Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός, Ιωάννης Καποδίστριας. Έτσι, οι Ευρωπαίοι αγρότες ξεκίνησαν να την παράγουν και να ελαττώνουν την καλλιέργεια σιτηρών.


Πηγές άρθρου:

https://web.archive.org/web/20190502000842/https://www.ypaithros.gr/ekdoseis/patata-kalliergeia-riskou-kostos-efodion/

https://www.mistikakipou.gr/patata-kalliergeia/

https://www.sansimera.gr/articles/117


Επιμέλεια άρθρου: Αθανασία Σκόνδρα

(athanasiaskondra@outlook.com.gr)


Διαβάστε επίσης...

Copyrights 2022 
Farmer Skondras - Φρέσκα ελληνικά προϊόντα 2022 
Facebook: Farmer Skondras 
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε